Ismail Cimendag
Author
Ismail Cimendag
Role
Senior SEA en display consultant

Jouw digitale groei ook versnellen?

Plan een vrijblijvende strategische brainstorm in om te ontdekken welke digitale groei er voor jouw organisatie mogelijk is.

Ondek nu

ADVERTEREN OP REDDIT. IS DAT IETS VOOR MIJ EN WAAR MOET IK REKENING MEE HOUDEN?

Published
10 augustus 2022
Reading time
5 minutes
ADVERTEREN OP REDDIT. IS DAT IETS VOOR MIJ EN WAAR MOET IK REKENING MEE HOUDEN?

Als je aan het social media landschap van Nederland denkt, zal Reddit waarschijnlijk niet als eerste kanaal bij je opkomen. Maar, niets is minder waar. In het social media onderzoek 2022 van Newcom valt op te merken dat Reddit in Nederland al meer dan 1 miljoen gebruikers heeft. Hiervan gebruiken meer dan 350.000 personen het kanaal zelfs dagelijks. Ook adverteren op dit platform is mogelijk. Interessant, maar is dat ook wat voor jou en zijn er zaken waar je rekening mee moet houden?

Reddit, wat was dat ook alweer?

Voor de lezers onder ons die niet (of minder) bekend zijn met Reddit, eerst kort wat achtergrondinformatie. Reddit is een forum waarbij gebruikers content kunnen delen in de vorm van tekst, links, foto’s of video’s. Andere ‘redditors’ kunnen vervolgens hierop reageren en daarnaast ook een post up-of downvoten.
Wat Reddit uniek maakt is dat er wel honderden subfora bestaan, de zogeheten subreddits. Dit kunnen brede onderwerpen zijn zoals Nederland (/rthenetherlands), Formule 1 (/rformule1) of actueel wereldnieuws (r/worldnews), maar ook vrij specifiek zoals durf te vragen (r/daretoask) en openbaringen wisselen (r/showerthoughts). Een gebruiker kan deze subreddits volgen en op deze manier voor zichzelf een gepersonaliseerde interface samenstellen.

Waarom is Reddit interessant om op te adverteren?

Adverteren op platformen zoals Facebook, Instagram, TikTok etc. doe je misschien al. Maar het kan zijn dat je op zoek bent naar andere (ondersteunende) kanalen om je doelgroep te bereiken. Hieronder lees je waarom adverteren op Reddit het overwegen waard is.

 • Allereerst kan Reddit voor de gehele funnel ingezet worden, van awareness tot consideration en purchase. Conversies kunnen ook gemeten worden aan de hand van een pixel. Gezien de interactie op dit kanaal zijn vooral de awareness en consideration fases interessant om op in te zetten.

 • Reddit is een laagdrempelig kanaal om op te adverteren. Met een dagbudget van $5 (euro wordt momenteel nog niet ondersteund) kun je al een campagne starten.
  Omdat op het platform nog niet veel geadverteerd wordt (ten opzichte van andere kanalen), zijn de kosten bovendien nog aan de lage kant (gem. CPM $1 en gem. CPC $0.05, Reddit 2021).
 • Met Reddit kun je een hele specifieke doelgroep bereiken. Je kunt namelijk adverteren op verschillende subreddits, locaties en interesses. Die laatste wordt nu nog interessanter vanwege het verdwijnen van 3rd party cookies. Daarentegen kun je niet op geslacht of leeftijd adverteren.

Is er ook specifieke data beschikbaar van de Nederlandse Reddit gebruikers?

Dat is er zeker. Aanvullend op het onderzoek van Newcom, is door Statista in mei 2022 ook een survey verricht onder 752 gebruikers. Interessante data die hieruit voortkomt is als volgt:

 • Reddit bevindt zich in de top 10 van Nederlandse social media platformen (instant messengers zoals WhatsApp zijn hierbij niet meegerekend).
 • Advertenties in zoekmachines worden vaker en beter onthouden door Reddit gebruikers, dan gebruikers van andere kanalen
 • Het aandeel van de leeftijdscategorie tussen 18-29 jaar is hoger op Reddit vergeleken met andere kanalen.
 • Meer mannelijke gebruikers dan vrouwelijke gebruikers
 • Het aandeel van gebruikers met hoog inkomen is op Reddit hoger dan bij andere kanalen.
 • Iets meer dan de helft van de gebruikers vindt advertenties niet erg als zij daar gratis (bruikbare) content voor terugkrijgen.

Klinkt dat interessant? Dan kun je zo adverteren op Reddit

Adverteren op Reddit is vrij gemakkelijk. Nadat je een account hebt aangemaakt via accounts.reddit.com/adsregister, word je in paar stappen door het opzetten van een campagne geleid. Dit gaat als volgt:

 • Campagne: hier vul je de naam van je campagne in, bepaal je het doel van je campagne (afhankelijk van je awareness, consideration of purchase fase) en vul je jouw creditcard gegevens in.
 • Ad Group: hier vul je de naam van je advertentiegroep in, kies je jouw doelgroep(en), locatie en eventueel apparaten en plaatsingen op Reddit.
  Verder vul je een budgetvoorkeur in, waarbij je (aan de hand van een tool en eerder ingevulde data) een schatting van de doelgroep grootte en adviesbudget te zien krijgt.

 • Ad: in de laatste stap maak je jouw advertentie aan en kies je hoe je wil adverteren. Hierbij heb je de keuze uit video, carrousel, afbeelding of tekst. Eventueel kun je nog een tracker toevoegen.

Overweeg je om te adverteren op Reddit? Nog wat laatste tips.

Het adverteren op Reddit is laagdrempelig, relatief goedkoop en je kunt er direct mee aan de slag. Je kunt Reddit goed inzetten als ondersteunend kanaal naast al je andere bestaande kanalen. Je kunt een grote groep Nederlanders bereiken, maar toch relevant blijven door de verfijnde targeting mogelijkheden.

Reddit heeft, zoals ieder ander kanaal, ook zijn eigen kenmerken. Het is dan ook belangrijk om rekening te houden met enkele zaken. Een eerste tip is het vermijden van advertenties die puur op verkoop zijn gericht. Redditors waarderen namelijk bruikbare inhoud en eerlijkheid. Je bereikt ze alleen met waardevolle boodschappen en praktische content. Verder is het goed om bekend te raken met de cultuur van de Redditors. Stem dan ook goed de tone-of-voice goed af met deze doelgroep.

Wil jij uitzoeken of Reddit een goede aanvulling is binnen je huidige kanalenstrategie, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Of kun je advies gebruiken over het bepalen van een goede tone-of-voice op Reddit?

Netprofiler denkt en kijkt graag met je mee! Benieuwd naar de ondersteuning die wij je kunnen bieden? Neem contact op met ons.

Sta jij in de startblokken?

Wil je samenwerken aan jouw online groei? Neem dan contact met ons op!

Kies voor groei

Wil je samenwerken aan jouw online groei? Neem dan contact met ons op!

Dyon Metselaar

Director

020 - 7871323

dyon@netprofiler.nl

LevelUp Group gebruikt de door jou verstrekte contactgegevens om contact met je op te nemen over onze producten en diensten. Je kunt je op elk moment afmelden voor deze berichten.