Diensten

Afbeeldingenoptimalisatie voor Google: zet plaatjes op dieet!

Martin van Ammers
20 augustus 2011
Terug naar blogoverzicht

Afbeeldingenoptimalisatie voor Google: zet plaatjes op dieet!

Het belang van goed geoptimaliseerde afbeeldingen is een essentieel onderdeel van elke SEO strategie. Afbeeldingen kunnen namelijk een flinke bijdrage leveren aan de bezoekersaantallen van een site, en daar doen we het tenslotte allemaal voor!

Het belang van goed geoptimaliseerde afbeeldingen is een essentieel onderdeel van elke SEO strategie. Afbeeldingen kunnen namelijk een flinke bijdrage leveren aan de bezoekersaantallen van een site, en daar doen we het tenslotte allemaal voor! Google kan ontzettend veel, maar de inhoud van afbeeldingen ‘lezen’ is nog een brug te ver. Zien wij als mens dat het een bijvoorbeeld een foto van een tropisch eiland, kan het voor Google net zo goed de top van de Himalaya zijn. Gelukkig zijn er een aantal methoden om Google wél te informeren wat er op een afbeelding staat, zo doe je dat:

Gebruik een relevante en omschrijvende bestandsnaam
Google is prima in staat om bestandsnamen van afbeeldingen te lezen, in ons tropisch voorbeeld is dat goed toegepast. De bestandsnaam is “tropisch-eiland.jpg”. Prima, bondig en omschrijvend. Het is namelijk niet de bedoeling complete volzinnen als bestandsnaam te gebruiken. Zo moet het niet:
“lekker-drankje-drinken-met-vrienden-op-tropisch-eiland-bij-zonsondergang.jpg”

voorbeelden_namen_afbeeldingen

Gebruik Alt attribuut
Als extra hulpmiddel dient ook het zogenaamde ‘Alt attribuut’ te worden ingezet. Dit is een korte, in eerste instantie niet zichtbare tekst, die de afbeelding beschrijft. Veelal wordt de alt attribuut zichtbaar als de muiscursor over de afbeelding gaat. Ook hier is het motto: wees bondig en omschrijvend. Het onderstaande plaatje heeft als alt attribuut ‘tropisch eiland’. Hou als richtlijn 40 leestekens aan voor een alt attribuut.

Het alt attribuut is niet alleen belangrijk om in te zetten in het kader van SEO, maar wordt bijvoorbeeld ook gebruikt door browsers die gebruikt worden voor mensen met een visuele handicap. Deze browsers hebben vaak de beschikking over een functie om geschreven teksten op een website om te zetten in spraak. Door gebruik te maken van het alt attribuut, maak je het voor deze mensen ook mogelijk om de inhoud van een afbeelding mee te krijgen.

voorbeeld_alt_attribuut_afbeeldingen

Gebruik relevante omringende teksten
Idealiter informeert de omringende tekst Google wat er op de afbeelding staat. In ons tropisch voorbeeld is dat correct gedaan. De teksten boven, onder en naast de afbeelding gaan daadwerkelijk over een tropisch eiland. Dezelfde foto op een site die geen goede omringende teksten heeft, en niet themagerelateerd is, maakt minder kans vindbaar te zijn op de zoekterm ‘tropisch eiland’.

Gebruik omschrijvende linkteksten naar de pagina
Bij voorkeur worden er interne- en externe linkjes gemaakt naar de ‘tropisch eiland’ pagina. Als linktekst dient dan ‘tropisch eiland’ of  bijvoorbeeld ‘foto tropisch eiland’ gebruikt te worden. Op deze wijze krijgt Google extra waardevolle informatie over wat er op de pagina te vinden is. Daarnaast spelen er nog een aantal onpage factoren (onder meer titel & url) een rol, maar deze laten we in dit voorbeeld even buiten beschouwing.

Gebruik plaatjes die snel laden
Laadtijd optimalisatie voor afbeeldingen is wellicht het minst bekend, maar mag zeer zeker niet onderschat worden. Afbeeldingen die loodzwaar zijn duren lang om te downloaden, en laat dit nu net een steeds belangrijkere onpage SEO-factor voor Google worden. Daarnaast kunnen grote sites met (te)veel zware afbeeldingen behoorlijk wat dataverkeer genereren en dat kan een forse kostenpost worden.

Ook voor smart phones zijn zware afbeelding een regelrecht drama. De snelheid van mobiele internetverbindingen zijn namelijk nog mijlenver verwijderd van wat we gewend zijn op onze desktop/laptop/tablet. Het loont dan ook zeker de moeite om eens naar afbeelding compressie methoden te kijken. Bestaande afbeeldingen kunnen soms tot wel 60% qua bestandsformaat verkleind worden, zonder kwaliteitsverlies!

Dus een snellere laadtijd en misschien zelfs minder dataverkeerkosten? Zet je afbeeldingen op een dieet! Bijvoorbeeld via http://punypng.com/

Deel deze blogpost
Neem contact op met Martin van Ammers

Was deze post interessant voor je? Lees meer nieuws van deze auteur. Voor meer informatie kun je ook bellen of mailen.

mail Martin van Ammers 020 345 9488