Diensten

Haal het maximale uit een XML sitemap

Martin van Ammers
20 januari 2011
Terug naar blogoverzicht

Haal het maximale uit een XML sitemap

Er zijn dus een tweetal soorten sitemaps: een XML sitemap (voor zoekmachines) en een HTML sitemap (voor mensen). Welke is nu het belangrijkste? Hoe zien ze er uit? en waar plaats je ‘m? Here we go!

In mijn eerdere post ben ik ingegaan op het optimaliseren van afbeeldingen voor een optimale vindbaarheid in zoekmachines. In deze post leg ik uit hoe Google, via een XML sitemap,  geïnformeerd kan worden wat (extra) belangrijke afbeeldingen binnen en website zijn. Om door het sitemap-bos de bomen te blijven zien bekijken eerst  de verschillen tussen een XML sitemap en een HTML sitemap.

Er zijn dus een tweetal soorten sitemaps: een XML sitemap (voor zoekmachines) en een HTML sitemap (voor mensen). Welke is nu het belangrijkste? Hoe zien ze er uit? en waar plaats je ‘m? Here we go!

XML sitemap

Een XML sitemap heeft als functie zoekmachines te informeren uit hoeveel pagina’s een website bestaat, en waar deze dan te vinden zijn. Hierdoor wordt de kans op (snellere) indexatie vergroot. En ‘To finish first, you first have to finish’ m.a.w. om überhaupt te gaan ranken zullen bestanden éérst door zoekmachines geïndexeerd dienen te worden. Met name voor grote websites, die geen goede URL structuur hebben, (waardoor Google moeilijk de dieper gelegen pagina’s kan indexeren) is de XML sitemap een must.  Google kan dan pagina’s indexeren die niet bereikbaar zijn via de gewone menustructuur.

Het heeft dus indirect impact op de vindbaarheid pagina’s én plaatjes in de zoekresultaten. Huh, plaatjes ook? Jazeker! Verderop in dit artikel gaan we daar een kijkje naar nemen.

XML Sitemap met enkel pagina’s

sitemap1

Voorbeeld van een XML sitemap met pagina’s

De XML sitemap wordt in de root van de website geplaatst en heeft veelal de naam sitemap.xml. Voorbeeld: www.uwbedrijfsnaam.nl/sitemap.xml

HTML sitemap

Een HTML sitemap kan het beste vergeleken worden met een inhoudsopgave van een boek. Op deze pagina wordt een overzicht getoond van de inhoud van een website. In de praktijk komt het er op neer dat het een flinke opsomming van linkjes is, en dat is precies de reden waarom het niet aantrekkelijk is als primaire navigatie voor bezoekers. Eerder informeerden we dat de HTML sitemap enkel voor mensen bedoeld is, maar die vlieger gaat niet helemaal op.

Als de HTML sitemap via een linkje (idealiter vanaf de homepage) wordt aangeboden zullen zoekmachines deze link volgen. Indien de URL structuur dan correct is, en alle pagina’s en nieuw geplaatste pagina’s consequent in de sitemap opgenomen worden, is het een mooi een extra ingang voor zoekmachines naar de diep gelegen pagina’s in websites. Van oorsprong bedoelt voor mensen, maar zoekmachines plukken er ook de vruchten van.

sitemap2

Voorbeeld HTML sitemap

Afbeeldingsinformatie in XML sitemap: ja, graag!

Op veel pagina’s zullen afbeeldingen staan, ook deze afbeeldingen komen in aanmerking voor een plekje in een XML sitemap!  Hetzij in een aparte afbeeldingen sitemap, hetzij in een -al dan niet bestaande- XML sitemap. De inhoud is dan een combinatie van pagina’s en afbeeldingen.

Sitemap met pagina’s en afbeeldingen

sitemap3

Voorbeeld gecombineerde XML sitemap

Sitemap met enkel afbeeldingen

Onderstaand een voorbeeld van een sitemap waarin enkel afbeeldingen staan. Daarnaast wordt er in deze sitemap ook extra informatie gegeven over de titel en het onderschrift van de afbeelding. Deze zijn beiden optioneel.

sitemap4

Voorbeeld van een afbeeldingen XML sitemap

Sitemap genereren

Er zijn diverse sites waar automatisch een XML  sitemap gegenereerd kunnen worden.  Na het invoeren van de URL van de site zal de sitemap opgebouwd worden. Deze kan dan 1 op 1 in de root van de site geplaatst worden. Tip: http://www.xml-sitemaps.com/

XML sitemap bekend maken

Via Hulpprogramma’s voor webmasters kun kan Google geïnformeerd worden dat een website een sitemap heeft. Indien er problemen zijn met de sitemap kan hier ook gekeken worden wat de fout is. Ook is het aan te raden het adres van de XML sitemap te plaatsen in de robots.txt.  Succes!

Deel deze blogpost
Neem contact op met Martin van Ammers

Was deze post interessant voor je? Lees meer nieuws van deze auteur. Voor meer informatie kun je ook bellen of mailen.

mail Martin van Ammers 020 345 9488