Ingmar van der Helm
Author Ingmar van der Helm Role Senior Consultant

Jouw digitale groei ook versnellen?

Plan een vrijblijvende strategische brainstorm in om te ontdekken welke digitale groei er voor jouw organisatie mogelijk is.

Ondek nu

Van ruis naar relevantie: gericht jouw doelgroep aanspreken via Social & Programmatic Advertising

Published 21 november 2023 Reading time 4 minutes
Van ruis naar relevantie: gericht jouw doelgroep aanspreken via Social & Programmatic Advertising

We krijgen op een dag veel verschillende advertenties en andere type content te zien. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat jouw campagne zichtbaar is bij de juiste doelgroep. Door op het juiste moment zichtbaar te zijn, met de juiste boodschap, is de kans dat jouw boodschap blijft plakken groter. Maar hoe bepaal je welke doelgroep je moet bereiken? In deze blog delen we concrete tips hoe je de juiste doelgroep kan formuleren.

Achterhaal wie je doelgroep is op basis van je huidige klanten

Je huidige klanten kunnen enorm veel zeggen over jouw ideale doelgroep. Denk hierbij aan demografische gegevens zoals leeftijd, geslacht en locatie maar ook aan gedrag en interesses. Onderzoek wat hun bezighoudt en waar ze online te vinden zijn, maar kijk ook eens binnen je social mediakanalen en binnen Google Analytics. De segmenten die je hierin ziet, kunnen een globaal beeld geven van hoe je doelgroep eruitziet en geven inzichten waar je in eerste instantie misschien nog niet aan hebt gedacht. Zo hebben wij voor diverse klanten al verrassende doelgroepsegmenten kunnen maken. Zoals het targetten van ouders voor onderwijsinstellingen, in plaats van de jongeren zelf. En bij kindervoorstellingen van theaters de grootouders targetten, die nemen namelijk graag hun kleinkinderen mee. Met deze data heb je een goede basis voor de juiste targeting van je campagnes.

Targeting binnen social media

De inzichten die je hebt opgedaan over de doelgroep kun je vervolgens doorvertalen naar targeting binnen je campagne. Binnen social mediakanalen als Meta en TikTok kun je veel targetten op basis van interessedata, hier kun je jouw doelgroepen op laten aansluiten.

Naast deze interessedata is het ook handig om first party data te verwerken in campagnes. Zijn er mailadressen van klanten beschikbaar die je kunt gebruiken? Upload ze in de kanalen en maak hier look-a-like doelgroepen van.

Targeting binnen programmatic campagnes

Binnen programmatic campagnes is het goed om doelgroepen op eenzelfde manier te benaderen als op social media. Zorg dat deze kanalen onderling goed op elkaar aansluiten. Werk hier dus met dezelfde first party data en gebruik segmenten die zijn aangemaakt op basis van de interesses die je target binnen social media. Om een goede aansluiting op je searchcampagnes te vinden is het goed om te targetten op de meeste succesvolle keywords en deze in custom intent doelgroepen te verwerken. Het kan ook goed werken om contextual te targetten. Dit is targetten op bepaalde onderwerpen die goed aansluiten bij jouw product of dienst of juist aansluiten bij de interesses van de doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan het targeten van content over leuke natuurgebieden in Nederland en hierop in te stelen met een advertentie voor een elektrische fiets.

Blijf testen en pas je doelgroep aan op basis van de performance

De juiste doelgroep heb je nooit in één keer gevonden. Het is belangrijk om altijd meerdere doelgroepen naast elkaar te testen in je campagnes en op basis van de performance de targeting aan te scherpen. Beoordeel je doelgroep op basis van hoe ze op jouw advertenties reageren, maar ook wat ze op je website doen. Ondernemen ze hier de actie die je verwacht of verlaten ze de website direct? Zo blijf je leren van de doelgroep en zal je steeds concreter in kaart kunnen brengen welke methode goed aansluit bij jouw doelgroep.

Bereik je doelgroep via meerdere kanalen en op meerdere momenten

Het is goed om je doelgroep cross-channel te bereiken en hierin te blijven testen. Doelgroepen die bijvoorbeeld goed werken op TikTok kun je ook testen in je programmatic campagne. Verwerk de doelgroepen hierin bijvoorbeeld in custom segmenten om zo een eenheid in je campagne te creëren. Targeting kan natuurlijk niet alleen via interesses, look-a-likes en first party data, maar test bijvoorbeeld ook eens met geo- en time-targeting. Zorg ervoor dat je boodschap zichtbaar is op de juiste plaats, op het moment van de dag en bij de juiste doelgroep. Door veel experimenteren vind je de ideale mix en blijf je de performance van je campagne verbeteren.

Meer halen uit je campagnes?

De targeting van je campagnes is natuurlijk niet het enige wat belangrijk is. De strategie achter je campagne en ook de creatie spelen samen een belangrijke rol in het succes. Ben je nieuwsgierig of je nu alles uit je campagnes haalt? Wij kijken graag eens met je mee. Neem vrijblijvend contact op.

Dit artikel is ook gepubliceerd op Frankwatching

Sta jij in de startblokken?

Wil je samenwerken aan jouw online groei? Neem dan contact met ons op!

Kies voor groei

Wil je samenwerken aan jouw online groei? Neem dan contact met ons op!

Dyon Metselaar

Director

020 - 7871323

dyon@netprofiler.nl

LevelUp Group gebruikt de door jou verstrekte contactgegevens om contact met je op te nemen over onze producten en diensten. Je kunt je op elk moment afmelden voor deze berichten.